onsdag den 20. juni 2012

Hyldeblomster...

..Jeg elsker hyldeblomster! Og ikke mindst hyldeblomstsaft! Man kan købe så ganske mange forskellige varianter, men ingenting slår 'the real HOMEMADE shit' :) Her er en lille how-to..

..Denne opskrift giver ca. 1,25 liter. Du skal bruge ca. 20 skærme hyldeblomster (hellere flere end færre)..
 ..Pluk skærmene om formiddagen, før det bliver for varmt og helst når de lige er sprunget ud. Varmen sætter gang i blomsternes forstøvere og hvis de er fyldt med for meget pollen kan de ikke bruges, så bliver saften MEGET bitter. Man kan ikke undgå at der er pollen på blomsterne når du plukker dem vil de støve, men hvis du kan se de er helt dækket af lysegult støv så er de ikke gode.

 ..Så fine :) I gamle dage sagde man faktisk at kærlighedsguden Freja boede i hylden og fældede man et hyldetræ i nærheden af sit hus uden at plante et nyt, ville man blive ramt af alskens ulykker..!

 ..Skærmene sættes med bunden i vejret en skål og dækkes med vand..

 ..Jeg plejer at klippe så meget af stilkene, som muligt af, smagen sidder i blomsterne..

 ..Hyldeblomsterne er fyldt med bitte små sorte fluer. De fleste drukner i vandbadet, men der vil altid være nogle tilbage, så når saften hældes på flasker skal man huske at filtrere den!

 ..Skærmene drypper af på et viskestykke..

 ..Hyldeblomsterne lægges i en skål. 1½ økologisk citron (2 hvis de er små) skæres i skiver og lægges ovenpå!

 ..1 liter kogende vand hældes over..

..600 gram rørsukker (almindeligt kan osse bruges, men rørsukkeret er mere aromatisk og giver saften en flot gylden farve) og 25 gram citronsyre tilføjes og der røres indtil det er opløst... ...Blandingen forsegles og stilles på køl, hvor den skal trække 3 døgn! Jeg hader opskrifter hvor man skal vente på at nyde frugten af sit arbejde, men nogen gange belønner det sig altså :)

..Saften hældes på skoldede, atamonskyllede flasker. Husk at filtrere! Jeg prøvede med et kaffefilter men de små fluer røg lige igennem. Det fungerede med en sylte/saftpose (et stykke fintmasket stof virker garanteret ligeså fint) i en tragt. Jeg brugte en lille si til at opsamle blomsterne så de ikke stoppede hullet i tragten! Og så er det bare at fortynde efter smag og nyde, gerne i sol, hvis man kan finde noget! Jeg ynder at fortynde med danskvand og man kan selvfølgelig bare gange opskriften op alt efter hvor mange hyldeblomster man gider at plukke :)

10 kommentarer:

 1. 1000 tak, lige hvad jeg skulle bruge, da vi var ude og plukke hyldeblomster igår :0) Vidste ikke det med det gule pollen, så håber ikke jeg får den bitreste drik..

  SvarSlet
 2. Mums, jeg får helt lyst til at plyndre den nærmeste hyld :)

  SvarSlet
 3. Juhuu det skal jeg så meget prøve at lave på fredag. Tusind tak Mejse, det går lige i mit husmorhjerte.

  SvarSlet
 4. iihh jeg har også lige fyldt køleskabet og det dufter SÅ godt :)

  SvarSlet
 5. Åh, det er så lækkert. Hyldeblomstsaft er på min to-do liste i weekenden.
  Kh. Malene

  SvarSlet
 6. Det er så lækkert. Jeg har nydt et glas af min første portion. Uhm...

  SvarSlet
 7. Vi har også lige lavet idag - mums, jeg glæder mig. Et lille tip - sidste år begyndte noget af vores saft at gære, og vi prøvede for sjovt at putte en omgang "eddikemor" ned i saften. Efter ca. 8 måneder var saften blevet til eddike, som nu smager fantastisk i dressing, hønse og tunsalat og meget andet. Måske det var et lille trick til den kommende kok. Vi laver ihvertfald ekstra saft i år udelukkende for at få lavet mere eddike.

  /Louise

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej, hvor sejt! Det skal vi SÅ meget prøve :)

   Slet
 8. Tager på hyldeblomsrov i morgen på vejen hjem fra job.

  SvarSlet
 9. Tager på hyldeblomsrov i morgen på vejen hjem fra job.

  SvarSlet