søndag den 31. oktober 2010

Halloween - en lille udredning..

..Der er rigtig mange, der synes det er noget værre pjat det der med Halloween.. Hvorfor i alverden skal vi adoptere amerikanernes åndssvage traditioner..?!? Er det bare endnu en snedig forklædning for at butikkerne kan booste deres efterårssalg?!? Nææ, det er det faktisk ikke!!! Helt oprindelig er Halloween nemlig en hedensk fest som stammer fra Europa.. Først i 1900-tallet blev traditionen bragt til Nordamerika af Europæiske immigranter! Og siden da er traditionen vokset 'over there' indtil nu, hvor den efterhånden har opnået en status på højde med juleaften.. Og nu er vi så ved igen at få øjnene op for en rigtig fin tradition som vi ellers havde ladt gå lidt i glemmebogen herhjemme!
Allehelgensaften som traditionen hedder på dansk var en helligdag indtil den blev afskaffet under helligdagsreformen i 1770! Allehelgensaften fejres den 31. oktober, aftenen inden 1. november som er Allehelgensdag. Samme dato som amerikanerne fejrer Halloween. Dog er Allehelgensdag i den danske folkekirke udskudt til den første søndag i november af praktiske årsager.. Men det er jo bare en god grund til at fejre uhyggen en lille uges tid endnu :)

2 kommentarer:

  1. Min far fortæller, at da han var knægt på Lolland, skar børnene roer ud Allehelgensaften, og lavede lygter af dem, som de tog med sig rundt i nabolaget, hvor de bankede på folks vinduer for at skræmme dem. Lignende historier har jeg fra en kollega fra Sydsjælland. Også her til lands har man altså holdt skikken i hævd. Nu er græskar noget lettere at skære i - og meget smukkere.

    SvarSlet
  2. Dejligt at høre det ikke er alle steder den danske allehelgenstradition er gået i glemmebogen :) Og ja, græskar er da helt klart en fin fornyelse af den gamle tradition.. I den gamle by her i Aarhus kan man hvert år komme ind og prøve kræfter med at lave lygter af roer, det er en rigtig hyggelig ide synes jeg!

    SvarSlet